Welke kruiden horen bij zalm?

Zalm is een van de meest genoten vissen ter wereld. Met zijn prachtige kleur, boterachtige textuur en veelzijdige smaak kun je van zalm genieten met vele kruiden en specerijen. Zalm wordt vaak bereid als filet of “zalmmoot”. De meeste koks geven de voorkeur aan een sterke smaak van de zalm, en gebruiken kruiden om de natuurlijke smaak van de vis aan te vullen.

Welke kruiden passen bij zalm

Omdat zalm tijdens zijn leven enorme afstanden aflegt, bereiden veel culturen over de hele wereld de zalm anders. De keuze van de kruiden hangt ook af van de bereidingswijzen. Dus, welke kruiden passen bij zalm? Hier zijn tien van de beste viskruiden voor bij je volgende zalmgerecht.

Kruidensmaak en algemeen gebruik

Peterselie heeft een geurige, heldere smaak. Dat maakt het perfect voor stevige, zachte zeevruchten zoals zalm. Dit kruid wordt meestal gebruikt als garnering, maar kan ook zijn karakter verlenen aan zalm. Je kunt verse peterselie gebruiken om over je gekookte zalm te strooien.

Dragon

Dragon wordt vaak geassocieerd met de Franse keuken. Zijn smaak doet meer denken aan anijs of zoethout dan aan veel andere kruiden. Omdat het zo’n gedurfde smaak heeft, kun je je zalm altijd het beste op smaak brengen. Het wordt niet vaak gebruikt bij hartige gerechten zoals zalm, maar in een kleine hoeveelheid verlevendigt het je zalmgerecht echt.

Venkel

Venkelzaadjes zijn zeer aromatisch. De zoete, geparfumeerde smaak wordt vaak gebruikt bij zoeter vlees zoals varkensvlees, of om gerechten met paddenstoelen in balans te brengen. Je moet venkel op je zalmfilet aanbrengen voor het koken met een droge rub of door de venkel te pletten met wat olijfolie. Dit zal de zalm een rijke smaak geven, die de natuurlijke smaak van de vis perfect aanvult.

Dille

Dille heeft een veel lichtere, klassiek “kruidige” smaak in vergelijking met de fellere, meer uitgesproken kruiden als peterselie of koriander. Hierdoor is het perfect voor mensen met een gevoelige smaak. Dille is daarom een populair kruid voor zeevruchten. De meeste zeevruchten hebben van zichzelf een rijke smaak die je niet wilt verdoezelen met kruiden. Dille werkt goed bij zalm, en nog beter met een beetje citroensap of, als je je gewaagd voelt, citroenschil.

Je kunt Lifehouse gevriesdroogde dille gebruiken in plaats van verse, als je dat wilt. Als je gedroogde dille gebruikt hoef je de hoeveelheden niet aan te passen. Deze gevriesdroogde blaadjes houden hun smaak vast, zodat je de ene gemakkelijk kunt vervangen door de andere.

Korianderblaadjes (koriander)

Koriander wordt ook wel koriander genoemd. Net als peterselie is het een verdeeld kruid vanwege zijn sterke smaak en gedurfde, frisse smaak. In tegenstelling tot peterselie doet koriander het het beste in combinatie met andere smaken. Omdat het een sterke citrusachtige smaak heeft, kun je koriander combineren met chili, limoen of zelfs honing. Je kunt je zalm bedruipen met een mengsel van koriander, limoensap en honing, of zelfs een nacht marineren.

Rozemarijn

Rozemarijn is een heerlijk aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt in Zuid-Europa. In Griekenland is de geur van roosterende rozemarijn op lamsvlees synoniem met de lente. Het is echter niet alleen voor rood vlees. Vanwege zijn hemelse aroma past rozemarijn uitstekend bij zeevruchten. Verse rozemarijnblaadjes zijn lang en olieachtig, en ze hebben een sterkere smaak dan de gedroogde takjes.