Wat moet je kiezen als je kerstpakketten gaat uitzoeken?

Het uitzoeken van kerstpakketten is voor een bedrijf altijd een hele onderneming. Je wilt namelijk binnen een bepaald budget blijven, je werknemers tevreden stellen en ze ook verrassen met iets leuks. Het kan dus nog best lastig zijn om een geschikte keuze te vinden. En met welk budget ga je überhaupt aan de slag om e pakketten uit te zoeken? 

De geschiedenis van kerstpakketten

Het ontstaan van de traditie met betrekking tot kerstpakketten is begonnen in het begin van de 19e  eeuw. In die tijd was het niet vanzelfsprekend om naar de supermarkt te gaan en boodschappen te kunnen doen zoals we dat vandaag de dag kennen. Omdat de wintermaanden ook nog een keer koud waren, was het ook lastiger om voedsel te bewaren. Het moest bijvoorbeeld buiten bewaard worden en tegen vorst kunnen of gepekeld worden. Om die reden hadden boeren bijvoorbeeld niet altijd speciaal eten in huis met de feestdagen. Hier is het begrip van het pakket ook begonnen en heeft zich zo verder uitgebreid.

De boeren kregen manden mee met voedsel waarvan ze tijdens hun vrije dag, meestal Tweede Kerstdag, konden genieten met hun gezin. Het was voedsel dat een verrijking was tijdens de koude winterdagen maar ook die ze samen met het gezin tijdens deze feestelijke periode konden oppeuzelen. Al snel maakten ook de bakkers en slagers gebruik van de kerstpakketten en uiteindelijk is het in de jaren erna uitgerold naar de hele samenleving. Al bestaat het misverstand dat het vooral een Nederlandse traditie is, niets is minder waar. Ook in andere landen wordt tijdens de feestdagen een pakket verstrekt. 

Begin bij de basis als je gaat kijken voor een pakket

Het is belangrijk om eerst de basis helder te hebben voor je naar een kerstpakket gaat kijken. Voor hoeveel personen heb je pakketten nodig, wat is het budget en wil je een uniek cadeau geven of iedereen hetzelfde? Vanuit hier kun je verder gaan werken en kijken in welke categorie je het beste een pakket kunt aanschaffen

Wat voor kerstpakketten zijn er? 

Je kunt het type kerstpakket dat je geeft zo gek maken als dat je zelf wilt. Met een klein budget kun je kiezen voor een pakket met voedsel erin of voor een cadeaubon bijvoorbeeld. Als je een groter budget hebt kun je denken aan sierraden of aan hotelovernachting. 

Of je nu gaat voor een klein budget, een groot budget, een uniek cadeau per persoon of voor gelijke cadeaus, het is heel eenvoudig om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld man en vrouw. Waar je een vrouw sneller op bijvoorbeeld een wellnessbon kan trakteren, kun je een man misschien blijer maken met een algemenere cadeaubon. 

Kerstpakketten hebben dus een oorsprong in de 19e eeuw en zijn zeer uiteenlopend als het gaat om de inhoud. Ook op het gebied van budget heb je de vrije hand en kun je je fantasie los laten gaan. Zo kun je werken in thema’s zoals een wereldkeuken, maar ook met een bedrijfsthema.