Spareribs, één van de populairste BBQ-gerechten

Wanneer je het vlees op verschillende barbecues meer in detail zou gaan bekijken is de kans zeer groot dat je vaak dezelfde stukken zal vaststellen. De hamburger en een lekker stukje kip zijn bijvoorbeeld ontzettend populair. Dat geldt echter ook voor de zogenaamde spareribs. Voor bijzonder veel mensen geldt dat een barbecue helemaal niet compleet is wanneer dit overheerlijke stukje vlees ontbreekt. Ben jij die mening ook toegedaan en zou je er dan ook graag over te weten willen komen? Dan is het zeker interessant om nog even verder te blijven lezen! 

Wat moet je precies weten over spareribs? 

Wanneer je bij een Nederlandse slager op bezoek gaat zal je tot de vaststelling komen dat er sprake is van spareribs welke in de lengte zijn gesneden. Het gaat hierbij om de wat kleinere exemplaren die er bekend om staan lekker mals vlees te zijn. In de Verenigde Staten wordt er naar deze ribs ook wel verwezen als zijnde de zogenaamde baby back ribs. Dat is echter nog niet alles. Er bestaat immers ook nog een ander type exemplaar welke we de ribs van de buikzijde noemen. Voor deze laatste geldt dat ze gesneden worden uit het lager gelegen deel van de ribben welke zich tegen de buik aan bevindt. Voor deze spareribs geldt dat ze merkbaar groter zijn waardoor ze uiteraard ook heel wat meer vlees aan zich hebben hangen. 

Spareribs kopen, waar zeker rekening mee houden?

Wanneer jij ook van plan bent om spareribs te gaan bereiden spreekt het natuurlijk voor zich dat je ze in eerste instantie zal moeten kopen. Daarbij zijn er verschillende zaken waar je altijd rekening mee moet houden. In eerste instantie is het natuurlijk logisch dat het vlees geen vervelende geur mag hebben. Daarnaast moet ze ook over een mooie, lichte vleeskleur beschikken. Nog een belangrijk aandachtspunt is terug te vinden in het feit dat de ribs ontdaan moeten zijn van splinters. Tot slot moet er ook speciale aandacht worden besteed aan het goed en volledig verwijderen van het buikvlies. Je kan ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar in het merendeel van de gevallen laat de klant dit toch over aan de slager. Het grondig laten verwijderen van het buikvlies is van cruciaal belang, niet in het minst omwille van het feit dat de marinade anders niet goed kan intrekken.

Wat moet je weten over de 3-2-1 methode?

Je kan voor wat het klaarmaken van spareribs betreft op verschillende manieren te werk gaan. Eén van de vaakst voorkomende bereidingswijzen is echter de zogenaamde 3-2-1 methode. Voor deze methode geldt dat je er in eerste instantie voor kiest om het vlees gedurende zo’n drie uur te laten garen in een Big Green Egg. Vervolgens pak je ze in, in aluminiumfolie met een beetje appelsap waardoor je ze nog eens twee uur verder laat garen. Finaal is er sprake van nog één extra uur gaartijd zonder dat er daarbij gebruik wordt gemaakt van folie. Op deze manier heeft het vlees de mogelijkheid om nog wat extra door te garen terwijl de saus verder kan intrekken. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze zweren bij deze manier van ribs bereiden. Mogelijks geldt dat ook voor jou. Een ander stuk vlees dat zeer populair is voor op de barbecue is buikspek